TEVÉKENYSÉGEINK

okosON Egyesület

Az okosON Egyesület és a #kikapcs – Mobil OFF, Élmény ON mozgalom majd Egyesület több mint három éve kezdte meg működését, azzal a céllal, hogy széleskörben hívja fel a figyelmet a valós térben és közösségben megélt tapasztalatok és élmények fontosságára. Tudatos társadalomként segítenünk kell egymást abban, hogy helyes arányban tartsuk az online és offline jelenlétet és megtanuljuk, hogyan kell megfelelően és etikusan használni a digitális technológiát, hogy az mindennapi életünk hasznos támogatója, ne pedig káros szenvedélye legyen!

Mozgalmunk számos offline és online platformon van jelen.

Múltbéli támogatóinknak köszönhetően, akik zömében a turisztikai szegmensből kerültek ki, a szakmai programok mellett számos #kikapcs eseményt szerveztünk, amelyeken a fiatalok korosztályukkal vagy családjukkal együtt a „céltalan kütyüzés” helyett valós térben és környezetben játszhattak, szórakozhattak. Ilyen volt pl. az Aquaworld #kikapcs sportnap.

Egyesületünk folyamatosan vesz részt szakmai és civil rendezvényeken, pl. a Safer Internet Gyermeknapi kitelepülésein.

#kikapcs magazin

Ingyenes kiadványunkkal, a #kikapcs magazinnal -mely eddig tíz lapszámmal jelent meg-, közérthető módon és játékos formában segítjük a családokat a hétköznapi életben felmerülő digitális kérdések megválaszolásában. Bemutatjuk, hogy egyes ismert családok, hogyan adaptálják a digitalizációt és hogyan szabályozzák azt a saját életükben. Büszkék vagyunk arra, hogy Lackfi János költő, Várnagy Andrea zongoraművész és Kovács Ági olimpiai bajnok mellett Farkasházi Réka előadó, Völgyesi Gabi énekes és családjaik is bemutatkoztak már a kiadványunkban.

FOMO -workshop

2020-ban indítottuk el a tinédzser korosztályt támogató, Z generációs magyar filmdráma, a FOMO – Megosztod és uralkodsz! vetítésével egybekötött érzékenyítő kampányunkat, melyben pszichológus szakértőnk és a film szereplői is közreműködnek. A középiskolásoknak és osztályfőnököknek/tanároknak szóló érzékenyítő foglalkozásunkon a film megtekintése után, olyan komoly témakörökkel foglalkozunk, mint az online bántalmazás, a nemi erőszak és a digitális térben létrehozott személyiségünk felelőssége. Eddig közel 1 000 fiatallal és 90 pedagógussal beszélgethettünk a témáról.

Iskolai Digitális Házirend

Az Iskolai Digitális Házirend workshopunkon internet jogász bevonásával a tanároknak, diákoknak és szülőknek szeretnénk hathatós segítséget nyújtani egy mindenki számára elfogadható iskolai digitális házirend kialakításában, különös tekintettel az online oktatás speciális igényeire

Mobilmentes hét

Már három alkalommal rendeztük meg a budapesti VakVarjú étteremcsaláddal együttműködve a Mobilmentes családi hetet, melynek keretében azok a családok, akik vállalták, hogy a kijelölt éttermek egyikében az ebéd, illetve vacsora idejére kikapcsolják a mobiltelefonjaikat, ingyen kapták a gyerek menüt.

kirakom APPLIKÁCIÓ

2021-ben a pandémia helyzet okozta túlzott online jelenlét ellensúlyozására és a családok könnyebb megszólítása érdekében fejlesztettünk KIRAKOM névvel egy olyan APPLIKÁCIÓT, mely segítséget nyújthat abban, hogy a fiatalok, családok ne a digitális eszközök által, hanem azok segítségével valós környezetben, valós élményeket éljenek meg.

G-VW0EZVRTES